Dziś małe co nieco o kuchni argentyńskiej, która ” lubi mięso ponad wszystko”! Została ona stworzona przez imigrantów z różnych stron świata i jest jedną z najbardziej smacznych na świecie! Słynie z doskonałej wołowiny, która jest prawie zawsze głównym składnikiem potraw.
Argentyńczycy na co dzień, (a w tym po części także i my) jedzą:
Asado – grillowane mięso, często podawane z sosem ziołowym chimichurri. Samo zaś grillowanie mięsa jest bardzo lubianą formą spędzania czasu w gronie rodziny i przyjaciół.
Minalesa – kotlety mięsne zrobione z wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka. Jest ona podawana na obiad z frytkami czy ryżem i jest także popularnym tutaj fast foodem.
Locro – rodzaj gulaszu z mięsa, kiełbasy chorizo, ziemniaków, kukurydzy i innych różnych dodatków.
Empanada – wyjątkowe pierogi. Mogą być wypełnione mięsem, warzywami, a nawet w wersji na słodko – owocami.

W Argentynie, a dokładnie w Chaco je się dość mało warzyw. Głównymi składnikami potraw bywają prawie wyłącznie ziemniaki, bataty i cebula. Inne warzywa stosuje się najczęściej jako dodatki.

Argentyna słynie przede wszystkim z yerba mate, którą piją chyba wszyscy. Typowym widokiem na ulicy są ludzie zaopatrzeni w tykwy, termosy i pijący yerbe.

Bardzo smacznym deserem, który jest często robiony przez nasze Panie w kuchni jest budyń. Ten słodki przysmak powstaje z mleka, chleba, jajek i cukru. Po upieczeniu w piecu przypomina ciasto, którego smak jest wspaniały i niepowtarzalny.

Natomiast ludzie ubodzy najczęściej żywią się plackami pieczonymi na ogniu. Wyrabiają je z mąki, wody i szczypty soli.

Jest jeszcze wiele, wiele innych dań, które są pyszne i nie spotykane w Polsce. Bardziej lub mniej „bogate” – no bo co kraj, to obyczaj!